Presskryt (och skäll?)

Nya Östis 8/2017: SANSLÖSA ORDVRÄNGNINGAR. Ika och Pigge Svenskberg fick avsluta Liljevisan. De sjunger lite småfräcka visor med sanslöst roliga ordvrängningar. Humoristiskt och kul med en nypa allvar bakom. -Jag hörde fräckislåtar och har alltid velat uppträda., säger Pigge  om sitt intresse för visor. Han gick med i Visans vänner i Hangö i början av 1990-talet. Det var också där han träffade sin fru Ika för 10 år sedan. 

Det är Pigge som skriver de skojiga och underfundiga texterna. -Melodierna lånar jag friskt, säger han.

I söndags sjöng de bland annat om Silvertejp, Lars-Åke Nilsson och Skitpumpen. Ika framförde Hanna Åbergs visa Penisavund. En visa som driver med klichéerna om manligt och kvinnligt. De sjöng också en visa om äktenskapet, som en allmän varning för dem som tänker gifta sig och publiken tjöt av skratt.

Loviisan sanomat 8/2017

SVENSKBERG. Hullut, rohkeat ja hieman säädyttömät kappaleet saavat yleisön hekottamaan naurusta. Pigge ja Ika esiintyvät minimalistisin elein, jolloin laulujen sanat todella pääsevät oikeuksiinsa. Huulta heitetään niin jeesusteipistä kuin omasta avioliitosta. Pari ei todellakaan pelkää vitsailla toistensa kustannuksella. 

-Kun menet suihkuun, on edessä kahden tunnin operaatio, laulaa Pigge. 

-Itse peset hiukset autonpesuaineella, vastaa Ika.

Ilta päättyy hymyihin ja kotiinlähtiessä yleisö kiittelee esiintyjiä.

-Pidämme erityisesti hauskoista kappaleista sekä syvällisempää viestiä kantavista kappaleista, kertovat Nea ja Stina Westerholm.

Det börjar vara sällsynt att få en recension av en viskonsert. Men på Geta fick vi en. Omedelbart då konserten var slut! Dessutom i versform! Av ingen mindre än professor emeritus Erik Andersson.

Ja, inte är det roligt
Pigge och Ika Svenskberg på Geta poesi och visa 1.7.2017

En solig sommarkväll vid Norsträskstranden
görs en entré med dollargrin – otroligt!
Vi trivs, vårt leende är lika soligt
och på gitarrens strängar darrar handen.

Här ekar visorna mot himlaranden.
Fast löftet var: "Det här blir inte roligt",
kan texten pigga upp så jädrans holigt
att det blir slitningar i kärleksbanden.

Ett kvastskaft kan bli lika efterfrågat
som mannens stake, om han är för lat
och äter whiskeykaka som ett nöt.

Fast sångarna sägs träna celibat,
blir både träsket och programmet vågat.
Så blir en viskonsert en härligt gröt!
(Nej, så kan jag ju inte sluta, här är en ny sista rad:)
Visst var det bra att orken inte tröt!
Evander

Västra Nyland 16 juni 2015

(Recension om Nordisk visfest)

Pigge och Ika Svenskberg är, som bekant, en underhållande, rolig duo! Man börjar le redan innan de börjar sjunga, och funderar vad de har hittat på denna gång. Vi fick höra vitsiga texter till Du ska få min gamla cykel när jag dör, och ett Äktenskapspotpurri som fick publiken att brista i skratt i jämna mellanrum. Så ska man avsluta en viskväll med skratt och gott humör.

 

 

Etelä Uusimaa februari 2015(reportage om Hangö stads idrottspris)

Juhlassa oli myös musiikkia, Ika ja Pigge Svenskberg lauloivat muutaman hauskan, juuri ja juuri salonkikelpoisuuden rajan sisällä pysyttelevän laulun, jotka saivat yleisön purskahtamaan moneen nauruun.

 

Västra Nyland 21 december 2011 (Om Ekenäs pensionärers julfest)

Lite småfräckt! Efter pausen var det dags för Ika och Pigge, alias Erika och Mikael Svenskberg. Paret hade lyckats plocka fram visor som på pricken stämde in på pensionärlivets vedermödor. I visan Inte är det roligt fick Ika och Pigge med allt som kan drabba äldre personer från hängande armfläsk till åderbrock och artros. Pigge rev också ner många skrattsalvor när han klädd som kock försökte baka en whiskykaka, en lyckad parodi på alla manliga tv-kockar. Också kryssningar på Sverigebåten fick sin beskärda del av parets humor. (Läsartext Isa Forsbäck)

Kuriren 7 december 2011 (Skivrecension)

Ja inte är det roligt...är inte heller någon julskiva men nog en rolig julklapp. Avsändare är Ika och Pigge Svenskberg och innehållet är vad man kan ana sig till: 13 roliga visor. Det mesta här i livet har sina sidor och Ika och Pigge kan minsann vrida till det så man ser dem! Mest är det åren och årens effekter som granskas och med den här skivan blir man lätt rädd för nästa år. Men en tjuvtitt kan man alltid kosta på sig. Det är roligt - vad än rubriken säger!

Hangötidningen 7 april 2011 (Om vårvisan)

Ika och Pigge gav järnet tillsammans och fröken Felicia deltog med eget solo. Pigges kock med kakreceptet var obetalbar, rent av sublim. Jag säger inte att Pigge skulle bli clown, men som "tragisk" stand-upkomiker borde han uppträda mera.


Hangötidningen 28.10.2010

Erika Svenskberg tolkade Jag visste så väl av Barbara Helsingius känsligt och lyhört.

Västra Nyland 20.6.2010 (Om Nordisk visfest)

Trettonåriga Cecilia Berglund uppträdde också för första gången på visfesten. -Det var lite pirrigt, men sånt är livet, säger hon och berömmer också stämningen. -Alla är alltid så glada då de är här, jag har inte sett en enda idag som är ledsen eller sur.

 Samspel och fin mimik

Cecilia Berglund behövde ändå inte vara ensam med nervositeten utan på scen stod även mamma  Erika "Ika" Svenskberg med partnern Mikael "Pigge" Svenskberg. Deras humoristiska nummer hörde till de mest uppskattade under kvällen och belönades med rop på extranummer. Och inte att undra på då parets samspel på scen var fenomenalt och Ika Svenskbergs mimik utgjorde pricken över i:et.

Hangötidningen 24.6.2010 (Om Nordisk visfest)

Fredagskvällens program var överlångt, men ändå ville publiken höra mera av Ikas och Pigges krumeluriga framförande....Publikfavoriter var självklart Ika och Pigge Svenskberg (många anser att visor skall vara roliga) helt välförtjänt,.... Västra Nyland 17.6.2001 

Svenskberg har uppenbara komikertalanger. Utan stora åthävor får han fram det slattrigt humoristiska, vilket bevisas av att en hel salfull västnylänningar uppsluppet sjöng med i refrängen ”skitpumpen shch shch”. De som inte sjöng var upptagna av att skratta. Pigge uppträdde också på ”pigarr”, som såg ut att vara ett högst hemgjort instrument. Ställvis uppträdde han med ”Skitvikens Klapp och Klang”, dvs. Thomas Lundin och Tina Rosenlund.

Hangötidningen 10.1.2006 Sedan intogs ”scenen” av Pigge Svenskberg, kompad och assisterad av Ica Sjödahl. Svenskberg som är helt obetalbar, framkallade skrattsalvor hos publiken med sin verbala slagfärdighet. Både gitarrsträngarnas skick och ortspressen fick sig en släng så det sjöng i dörren. Sockerbagaren föstes till vinterns sagoland av tomtemor som sa atjo atjo prosigt, och så var Pigge framme i sin egen julpotpurri, som raskt och roande förde åhörarna genom en hel del kända julsånger. Kanske vi nu får fasta?

 Aftonbladet blogg 27.1.2008 Särskilt roligt var det att återknyta kontakten med Pigge Svenskberg, en av de få i gruppen som framför sina egna visor med en stor dos humor. Nu presenterade sig även hans tämligen nyblivna maka Ika som en mycket humoristisk vissångerska, så de blir säkert ett bra radarpar i den finlandssvenska vissfären.

 

Borgåbladet 5.8.2008 Publiken visste genast att vänta något roligt då Pigge Svenskberg och hans hustru Erika steg upp på scenen och meddelade med allvarlig min att de spelar på timmapeng. Pigge plockade dessutom fram en liten ukulele och hade ett tillgjort ängsligt kroppsspråk.      Visorna som paret Svenskberg framförde var omedelbara hittar hos publiken. De sjöng om relationer och om datorer på ett fräscht och finurligt sätt. Pigges CD sålde slut i pausen.

 

  Kustens Morgon 1.11.2006 Att Pigge Svenskberg är Pigge Svenskberg vet vi alla och nu hade han valt två visor av en av mina skådespelarfavoriter Allan Edwall. Om inte Pigge var så infernaliskt skicklig kunde man bland undra…Hans Erika Sjödahl både sjöng och assisterade.   Västra Nyland 15.6.2008  Kvällen framskrider och flere artister tar plats på scenen, sånger från Backgränd med Pigge och Ika Svenskberg som bemöts med ett enormt jubel från publiken.  

 

Hangötidningen 11.4.2008…var det Pigge Svenskbergs tur att på sitt oefterhärmliga sätt ge sin version av prästkullaorkestern Bluebirds snöäventyr. Jag har ofta sagt att ju äldre man blir desto mera uppskattar man då att allt stämmer och man får en upplevelse man faktiskt inte ens kunnat ana att skulle drabba en. När skrattet börjar i maggropen och arbetar sig uppåt till nästan hysteri, ja då kan man bara njuta…

 piggeaffisch.bmp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Hangötidningen 27.2.01  …Pigge Svenskberg vars tolkning av Ahlfors´ Ellen Sjölund var direkt sublim. 

  KUNGÄLVSPOSTEN 16.5.2002 Mikael ”Pigge” Svenskberg som kommer från Finland, sjöng flera visor, några finlandssvenska, som lockade till många skratt. 

  Hangötidningen  12.4.2001

 Pigge Svenskberg och ett tvättbräde gör succé!

   

Hangötidningen 20.6.2001

 Nu var för mig den stora angenäma överraskningen hur innerligt fint Pigge Svenskberg klarade av sitt beting. Och hur perfekt han valt sin repertoar, just lämpad för honom. Jag är glad att Pigge far till visakademin, men Pigge skall absolut inte glömma bort att han är verkligt skicklig på kupletter. Revygängen här i Västnyland borde  engagera honom på stubben. Jag tyckte mig ”känna en doft ifrån den fina världen” från tider då Rolf och Gerhard tog ned samhället på jorden, och inte att förglömma friherren och baronen Ramel. Nu var det fullträff. Ett sådant här orerande hade du väl inte väntat från det här hållet, Pigge? Men nu är du värd det.

 

Hangötidningen  7.7.2001 

Pigge Svenskberg som underhöll föredömligt på svenska och finska. Han är nog så attans bra denna vår Pigge…

 

Men sitt mellansnack borde han öva på...Hangötidningen

"Int täcks vi ta dom, de e ju en barntillställning!" En arrangör som trots allt ändå anlita oss

Hangötidningen 17.6.1995

Pigge Svenskberg hade drabbats av flunssan och valde därför att inleda instrumentalt med ”Pigges Rag”, som han fått av sin gitarrlärare Bertel Andersson. Pigge fann sig väl efter den lätt nervösa och småfumliga introduktionen. –Nu har flunssan gått i fingrarna också, beklagade han sig. Annars är ju Pigge den kanske mest fingerfärdiga gitarristen av Hangös visvänner. I den småfräcka låten om lyxloppan Fjodor, som åkte första klass i den sovjetiska toppdirigenten, Krasnajarskis mustasch, var Pigge redan så gott som återställd och lockade publiken till skratt. Loppan Fjodor tappade greppet om mustaschen och hamnade i ett yvigt och gott ”buskage” där vistelsen dessvärre inte blev alltför långvarig. Fjodor fann sig nämligen snart tillbaka i Krasnajarskis mustasch.

 

Hangötidningen 4.4.2007

Men Pigge och hans dam Erika är bra. De rev ner kvällens första encore med sina roliga och fräcka låtar. Pigge styrka är uttryckligen det humoristiska låtvalet. OCh gitarrspelet, för  Pigge är onekligen strået vassare än de andra visvännerna på gitarr...Duon Pigge Svenskberg och Erika Sjödahl avslutade den lokala vismönstringen med bantningssamban (Du börjar verka kärring, banne mig), "Smittovisan" av Bosse Österberg och låten om den oskuldsfulla porrstjärnan. I kvällens första encore drog Pigge låten om sin perfekte brorsa.

 15.6.1997 VNUnder det dråpliga extranumret om loppan i Krasnislavskis mustasch rungade skrattsalvorna i magasinet   

 17.6.1997 Hangötidningen...Lockade till många skratt med sina halvfräcka sånger. Därtill är han en naturbegåvning vad det gäller småpratet mellan visorna  

 8.1.2000 HangötidningenPigge Svenskberg – det är något det! 

 24.3.2001 Hangötidningen...och Pigge Svenskberg charmade sin publik. Självklart! 

  16.6.2001 Hangötidningen Hangös egen gåva till visvärlden. Att han flyttat till Ekenäs har nämligen inte så stor betydelse i det sammanhanget. Den västnyländska dialekten och humorn gick direkt hem hos publiken, och det räckte inte länge förrän försiktigheten förvandlats till gapskratt och förtjusta utrop. Fascinerande vilka exotiska ljud en vanlig västnylänning kan få ur sig. Kräver garanterat stor rutin som vissångare. 

 31.8.2005 Kustens morgonDet har ibland varit litet svårt att älska Pigge Svenskberg, men nu satt jag och tänkte hur innerligt duktig han är, även om visorna ibland blir litet bruna. Men självironin i ”Gurkan”, där han beundrade Sten och Görans prestationer gurkmässigt fick till och med denna surpuppa att skratta till. Pigge är nog en stor förmåga, med härlig diktion, effektfulla konstpauser och den helt obetalbara nollställdheten i ansikten. Stand up – minsann. Erika Sjödahl assisterade följsamt.

 

Västra Nyland 30.3.2007

KULTURFONDEN FIRADE SINA BIDRAGSMOTTAGARE MED FEST I HANGÖ

...Pigge Svenskberg som representant för Visans vänner i Hangö rev loss rejäla applåder genom sitt finurliga ordflöde på dialekt till gitarrackompanjemang.

fridebo.bmp

 

Till höger en bild tagen hösten 2045 på väg på keikka med sin splitärnya Harley Parkinson

 

Hangötidningen 2.4.2009

Ika Svenskberg har minsann röstmässigt utvecklats under de senaste åren...Pigge S är redan nu en rolig stand-up komiker, vad månde bliva ännu? Bäst gillade jag Icas version av en känd fransk chanson. (med text av Barbro Hörberg, Jag älskar en kille som ingen annan tycker om)

 

Hangötidningen 18.6.2009

Ika Svenskberg var litet indisponerad enligt vad hon själv sade och därför passade Smittovisan perfekt. Hennes man Pigge rev ner skrattsalvor och applåder med sin Båtägarvals (anm. av Tobbe Ljunglöv och Janne Lundberg). Hur kan man vara så rolig och obetalbar? Jag vågar med skäl påstå att Pigges tolkning var just vad jag behövde.

Frågor och svar: Vad är det som garanterat får mig på gott humör? Pigge Svenskbergs visor och ovisor

 

Västra Nyland 18.8.2009

Pigge Svenskberg röjer loss på scenen med sin "Pigarr". Den enda i värden, gjord av en gammal spritkanister. Publiken älskar honom.

 

VN 19.6.2005

Nejdens egen förmåga Pigge Svenskberg som uppträdde tillsammans med "piggsvinen" Micke Hägert och Stefan Högbacka lyckades bäst. De fräcka visorna väckte också en uppsluppen stämning

Hangö Udds Nyheter 22.6.2005

Den första av artistgrupperna som uppträdde på visfesten var Pigge och Piggsvinen, som leddes av Pigge Svenskberg, Finlands enda utbildade vissångare. Deras muntra och småfräcka visor som Den nya ekonomin eller Lokförare Erik Larssons funderingar om sin fru Anna-Greta gick bra hem hos publiken.

VN 7.8.2005 (Om Snappertunadagen)

Uppskattning rönte inte minst trubaduren Pigge Svenskbergs framträdande.

Kustens Morgon 31.8.2005

Det har ibland varit litet svårt att älska Pigge Svenskberg, men nu satt jag och tänkte hur innerligt duktig han är, även om visorna ibland blir litet bruna. Men självironin i Gurkan, där han beundrade Stens och Görans prestationer gurkmässigt fick till och med denna surpuppa att skratta till. Pigge är nog en stor förmåga, med härlig diktion, effektfulla konstpauser och den helt obetalbara nollstäldheten i ansiktet. Stand up - minsann. Erika Sjödahl assisterade följsamt.

 Hangötidningen 5.11.2009 (Om Visans vänners kyrkokonsert)

Hela familjen Svenskberg gav järnet så det svängde i valven. Vad månde bliva av den gruppen när den yngsta medlemmen också tar sig ton ordentligt? Cecilias solo klingade fint.

 

 

HBL 15.6.1997 

 HÄRSKNA VISOR OCH SVENSKBERG 

…sedan tog Pigge Svenskberg över tillsammans  med basisten Bertil Andersson som med sitt nästan midjelånga hår definitivt var ett nytt inslag på visfesten.Svenskbergs visa om karriären som porrstjärna möttes med jubel och många i publiken förundrade sig över var och när den tidigare blyga ekenäsparveln vuxit till sig och skaffat scenvana. Skratt bland i synnerhet den kvinnliga publiken lockade Pigge fram när han berättade att de kvinnor som följer honom med hem blir bjudna på iransk kaviar och Gula änkan.Och visan om loppan Fjodors avhopp hör definitivt till de härsknaste som sjungits under visfestens 13-åriga historia. 

Hangötidningen 8.4.1995

Pigg(e) överraskning Kvällens musikaliska höjdpunkt och samtidigt det piggaste nya inslaget i repertoaren tillskriver jag utan tvekan unga paret Pigge Svenskberg och överraskningsartisten Sofia (okänt släktnamn, hemma från Vasa). Enbart den ljuva kvinnliga sångstämman avvek på ett trevligt sätt från mängden och Pigges fingerteknik på gitarr och ambitiösa mellanspel kräver bara lite finslip för att allt skall sitta som det bör. ”Visa i vinden” av Cornelis, ”Vårblues” och Ramels ”lätt förvirrade” löpte rakt igenom oförvirrat skärpt. Avslutningslåten, jazziga a cappellan, ”Sakta vi gå genom stan” satt som pricken på i. Bildtext: Pigge och Sofia bjöd på viskvällens musikaliska höjdpunkt. Fin stämsång och fingerskicklige Pigge övertygade.

Hangötidningen 16.4.1996 Proffsiga inslag bjöds det dock på när Pigge Svenskberg på gitarr och Mia Westerholm framförde…Deras stämsång avvikte något från resten av Hangös visvänner.